#unpobleempresonat


Schrijf je in

Bericht


Òmnium Cultural Osona, Assemblea Nacional Catalana Osona en CDR's Alt Ter, promoten samen met andere organisaties de vreedzame actie om ons in shifts te laten opsluiten. Deze performance wil het democratisch deficit aan de kaak stellen dat de Spaans staat nu doormaakt. We klagen ook de vrijheidsberoving aan van de voorzitters van onze culturele organisaties, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez en van de regeringsleden, Oriol Junqueras i Joaquim Forn.


Kom binnen in de gevangenis

uit solidariteit

Omdat alleen het volk het volk kan redden.

Uit waardigheid

Omdat de toestand niet normaal is zolang de politieke gevangenen niet naar huis terugkeren.

Als aanklacht

Omdat geen enkel politiek systeem dat zichzelf democratisch noemt zich politieke gevangenen kan veroorloven.


Actie


We hebben een gevangenis gebouwd waar we twee cellen nabootsen waarin we onze vertegenwoordigers kunnen opsluiten.


We doen een oproep aan vrijwiligers die in shifts een tijd in de cel willen doorbrengen.Zo willen we aantonen dat het niet normaal is dat er in het Europa van de 21ste eeuw nog politieke gevangenen zijn.

De gevangenis bestaat uit twee delen met een tafel, een stoel, een bed, dekens, een kachel, een matras, een kussen, licht, een deur naar elke cel, een brandblusaparaat, en een brievenbus.

. De vrijwilligers die aan deze actie willen deelnemen zullen shifts van twee uur in de cul doorbrengen, zowel overdag als 's nachts, bij lage temperaturen en strenge weersomstandigheden. We beleven uitzonderlijke omstandigheden die dan ook uitzonderlijke actie vereisen.


De geschiedenis zal hen vrijspreken

Nelson Mandela

De opperste glorie is niet niet vallen maar telkens opnieuw opstaan.

Lluís Maria Xirinacs

Een natie zal nooit vrij zijn als haar zonen en dochters zich niet willen inzetten voor haar bevrijding en verdediging.

Gene Sharp

De basis van niet-gewelddadige actie is ongehoorzaamheid. Hoe meer mensen ongehoorzaam zijn en hoe langer ze dit volhouden, des te sneller zal de overheid kraken.


NOTÍCIES


La presó viatja al cor d'Europa

Aquest matí, la plaça Schumann de Brussel·les ha acollit la presó d’”Un poble empresonat”, que s’emmarca dins la campanya ‘Solidaritat amb Catalunya’, que pretén portar al cor d’Europa les vulneracions que l’Estat espanyol exerceix de drets fonamentals, com el d’autodeterminació, i la conseqüent repressió per a totes aquelles persones que l’intenten exercir i que, de fet, han generat presos polítics i exiliats a l’Estat espanyol al segle XXI. Els impulsors d’aquesta iniciativa, l’Assemblea Nacional Catalana Osona, Òmnium Cultural Osona i CDRs Alt Ter, van sortir diumenge de Vic amb la instal·lació, i després de dos dies de viatge s’han instal·lat aquest matí a la plaça Schumann, just davant de la Comissió Europea d’Europa, a Brussel·les.

Un dret fonamental i universal

Allà s’hi ha instal·lat durant tot el dia amb l’objectiu de reivindicar que el dret a l’autodeterminació “és un dret fonamental i universal” i que forma part del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, “signat i ratificat per Espanya” i també “violat” per l’Estat espanyol, tal i com ha recordat la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie. A l’acte també s’hi han deixat veure el President Carles Puigdemont, que ha recordat que el Govern que va presidir va fer allò que demanaven els catalans: permetre una votació sobre l’estatus polític com a dret universal. Puigdemont ha subratllat que ara, la meitat del Govern està empresonat i l’altra meitat s’ha hagut d’exiliar, i s’ha preguntat si aquesta és l’Europa del 2018. Josep Valtònyc, músic exiliat i perseguit l’Estat espanyol per les seves lletres, i Adrià Carrasco, activista, també exiliat, i perseguit per protestar pacíficament, també han participat a l’acte.

Un poble empresonat

L’acció “Un poble empresonat” va iniciar-se el novembre del 2017, just després que fossin empresonats membres de la societat civil i membres del Govern de la Generalitat per haver posat les urnes pel referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre, fet que demostra el setge judicial, polític i policial que l’Estat espanyol ha engegat contra el moviment independentista. Des del 18 de novembre, moment en què s’instal·là la primera presó, i fins ara, la instal·lació s’ha desplaçat a més de 17 municipis de tot Catalunya, i hi ha participat més de 1.500 persones, que, voluntàriament, s’apunten per romandre dins la presó amb la voluntat de denunciar les vulneracions a drets internacionals de l’Estat espanyol.

La presó a Brusel·les
La performance #unpobleempresonat arriba a Mataró
14-04-2018 - Mataró

La performance #unpobleempresonat arriba a Mataró

Del 14 al 18 d'Abril, Mataró va acollir la performance #unpobleempresonat. Espertac Peran, Ramón Cotarelo, Jordi Peiró, Carles Estapé i Mireia Boya entre d'altres, van participar a l'acte d'obertura. Músics per la llibertat van interpretar els Segadors, l'Estaca i El Cant dels ocells.

La presó arriba a Vilanova
22-02-2018 - Vilanova i la Gesltrú

La presó arriba a Vilanova

Entre els dies 22 i 25 de febrer, Vilanova i la Geltrú va acollir la performance #unpobleempresonat amb un èxit total de participació. Quim Arrufat, Sergi Lopez o Toni Albà van ser alguns dels empresonaments més significatius.

La presó solidària arriba a Manresa
16-02-2018 - Manresa

La presó solidària arriba a Manresa

Entre els dies 16 i 21 de febrer Manresa va ser la seu de l’acció d’#unpobleempresonat. Hi van fer torns, entre altres, diversos alcaldes de la comarca, l’investigador biomèdic Pere-Joan Cardona, membres dels Gossos, el músic Santi Arisa i el regidor i comediant Jordi Pesarrodona. Han col·laborat en l’acció Artistes de la República, l’Agrupament d’Esbarts Dansaires (ballem per ser lliures), Lupulus Emsembla i Música per la Llibertat.

La presó solidària arriba a Granollers
18-01-2018 - Granollers

La presó solidària arriba a Granollers

Els primers empresonaments simbòlics van ser: Ada Parellada, Carles Pérez, Jacint Carol Bruguera i Tortell Poltrona. Josep Lluís Bozzo va llegir el manifest i la música la va posar l'Ivette Nadal, amb l'acompanyament de familiars dels presos i exiliats (Txell Bonet, Montse Puigdemont i Blanca Bragulat), així com representants locals i comarcals de l'ANC, Òmnium, Pdecat, ERC i la Cup.

La presó solidària arriba a Tàrrega
18-12-2017 - Tàrrega

La presó solidària arriba a Tàrrega

Des del dia 18 fins al 24 de desembre, la presó estarà instal·lada a la plaça del Carme (el Pati) de Tàrrega. Els primers a empresonar-se van ser l'actor Josep Minguell i @PostureigLleida

Acte simbòlic de cloenda
17-12-2017 - Olot

Acte simbòlic de cloenda

Els Músics per la Llibertat van oferir un petit concert per acomiadar la performance #unpobleempresonat. A l'acte hi van intervenir l'alcalde d'Olot, Josep M. Corominas, la presidenta d'Òmnium Cultural, Núria Torres, i una representant de l'Assemblea Nacional Catalana.

La presó solidària arriba a Olot
11-12-2017 - Olot

La presó solidària arriba a Olot

Des del dia 10 fins al 17 de desembre, la presó estarà instal·lada davant de la plaça Mercat, al centre de la ciutat. El diumenge dues persones molt significatives a la Garrotxa, l'artista visual Quim Domene i l'actriu Anna Roca, van ser els primers d'entrar-hi. Les entitats sobiranistes de la ciutat han treballat de valent per garantir que durant les 24 hores del dia estiguin coberts els torns, i pràcticament ja estan tots plens!

Continua l'empresonament de familiars
26-11-2017 - Vic

Continua l'empresonament de familiars

El fill i la germana de la consellera Meritxell Borràs, en Bernat i la Mireia es van empresonar el diumenge 26 de novembre entre forts aplaudiments i l'ovació de les persones concentrades per dona'ls-hi suport.

S'enpresonen els primers familiars
25-11-2017 - Vic

S'enpresonen els primers familiars

Laura MasVidal i Marta Font, esposa i germana respectivament del conseller empresonat Joaquim Forn, van entrar a les cel·les de #unpobleempresonat durant un torn de dues hores el passat dissabte 25 de novembre.

Peyu i Nandu Jubany han estat els primers a entrar a les cel·les
18-11-2017 - Vic

Peyu i Nandu Jubany han estat els primers a entrar a les cel·les

El cuiner Nandu Jubany i l’humorista Peyu han estat els primers 'presos' de #unpobleempresonat. L’acció ha començat amb uns breus parlaments. Al cap d'una hora, ambdós 'presos' han donat pas als seus relleus.


Gedragsregels


 • Zal ik echt gevangen zitten of opgesloten worden?
  Nee, het verblijf in de gevangenis is een symbolische actie. De gevangenis bestaat uit twee cellen. Je zal dus nooit alleen zijn. Elke gevangene zal een sleutel hebben en zal de deur zelfs niet op slot hoeven te doen als hij/zij het zo wenst. We raden evenwel aan de deur op slot te doen om te ervaren wat onze politieke gevangenen meemaken.
 • En wat geshift er als ik mijn sleutel verlies?
  Als een gevangene zichzelf opsluit en de sleutel van zijn cel verliest, is dat niet erg omdat de andere gevangene ook een sleutel heeft, voor de veiligheid. Bovendien is er een verantwoordelijke met kopies van de sleutels in de buurt.
 • En als ik de cel moet verlaten voor een noodgeval?
  Natuurlijk zal je de cel kunnen verlaten. Je hebt zelf de sleutel. We vragen je evenwel alleen in geval van nood de cel te verlaten. De cellen mogen niet leeg blijven anders verlies deze actie elke zin.
 • En wat als ik me inschrijf en me later wil uitschrijven?
  We vragen je vooraf je pas in te schrijven als je echt zeker bent van je engagement om een tijd in de gevangenis door te brengen. Als er iets tussen komt gelieve ons dan een e-mail te sturen naar info@unpobleempresonat.cat om je uit te schrijven en zodat we op tijd een vervanger kunnen zoeken.
 • En als er iets onverwachts geshift?
  Bij het binnenkomen van je cel zal je een document vinden met al deze regels en met telefoonnummers om iemand te bereiken in geval van nood. Bovendien is er een noodbel die een alarm doet afgaan.
 • En als het regent of koud is?
  Geen schrik. In elke cel ligt een warme slaapzak en er is verwarming. De cellen bevinden zich op zekere hoogte van de grond. Het dak is ook voorzien van waterafvoer en een bliksemafleider zodat ook regen geen probleem vormt. Mocht het toch heel slecht weer worden, geen probleem, je kunt naar buiten: je hebt zelf de sleutel!
 • Is deze actie legaal?
  Ja, alle autoriteiten zijn op de hoogte gebracht en we hebben de nodige vergunningen aangevraagd. Mensen die aan deze actie deelnemen doen niks onwettelijks en begaan geen enkele inbreuk.
 • Zijn er veiligheidsvoorzieningen? Hi ha mesures de seguretat?
  Ja, ook al kan er niks gebeuren, toch zullen er buiten de gevangenis vrijwilligers aanwezig zijn die over de veiligheid waken, in het bijzonder's nachts. Ook de locale politie is op de hoogte en jullie beschikken over haar nummer.
 • Wie kan zich inschrijven? Moeten we iets betalen? Qui es pot apuntar? S'ha de pagar alguna cosa?
  Nee, dit is een gratis actie. Iedere persoon boven de 18 kan deelnemen. Om je in te schrijven moet je alleen maar hier klikken.
 • Oké, ik wil deelnemen. Hoe lang kan ik blijven?
  We organiseren shifts van twee uur die 24 op 24 doorgaan.
 • En als ik langer wil blijven, kan ik me dan inschrijven voor meer dan één shift?
  Natuurlijk, je kunt je inschrijven voor zo veel shifts op dezelfde dag als je wenst. Als je meerdere dagen wilt deelnemen is dat mogelijk maar dan moet je je wel opnieuw inscrhijven.
 • En één maal ingeschreven, wat moet ik dan doen?
  Niks. Zodra je ingeschreven bent krijg je een e-mail met alle details. Zorg er allen voor dat je tien minuten voor de aanvang van je shift aanwezig bent.
 • Moet ik iets meenemen?
  Ja, we raden je aan je gsm mee te nemen. Niks anders. In elke cel vind je een tafel, een bed, een kachel en een lamp. Alleen voor de nachtshifts (vanaf 10 uur's avonds) kun je je eigen slaapzak meebrengen, als je dat verkiest, maar ook de organisatie zorgt voor een warme slaapzak in elke cel.
 • Moet ik een document tekenen?
  Ja, bij het binnenkomen zul je een document moeten tekenen om in orde te zijn met de wet op de bescherming van de persoonlijke gegevens.
 • En hoe zal ik me kunnen bezighouden in de cel?
  Wel, dit is de grond van de zaak. Eenmaal opgesloten zul je beseffen wat onze politieke gevangenen allemaal niet kunnen doen. Wijzelf zullen het maar even ervaren maar zij zitten al wekenlang onterecht opgesloten.

  Iedereen die het wenst kan tijdens dit bezinningsmoment zijn gedachten, boodschappen en ervaringen opschrijven in een dagboek dat klaar ligt op de tafel. Wanneer de actie afgelopen is, zullen we deze notities aan de politieke gevangenen bezorgen.
 • Zal dit iets opbrengen?
  De actie heeft twee doelen: meeleven met de personen die dit aan den lijve ondervinden en met hun families zodat ze weten dat ze er niet alleeen voor staan. We willen luid laten horen dat wie hen opsluit ook ons opsluit.
 • En wat als iemand vanop straat me aanspreekt? Wat moet ik dan doen?
  Blijf beleefd en terughoudend; ga niet in op provocaties van buitenaf. We zijn niet beter dan onze vijanden als we haatvol reageren.
 • Wat mag ik mee naar binnen nemen?
  Je mag geen alcoholische dranken meenemen. Je mag er ook niet roken. Gelieve de toestemming van de organisatie te vragen als je iets wil meenemen. (Email: info@unpobleempresonat.cat)
 • Moet ik me op een bepaalde manier kleden?
  Nee, maar we vragen je je respectvol te kleden, in overeenkomst met de aard van de actie.
 • Hoe kan ik mijn ervaringen in de gevangenis met anderen delen?
  We nodigen je uit je ervaringen te delen op de sociale netwerken onder onze hashtag #unpobleempresonat. Bijvoorbeeld: ik heb me al ingeschreven #unpobleempresonat.Hartelijke dank!

Contact


Wil je dat de gevangenis naar je woonplaats komt? Neem dan contact op met ons.: info@unpobleempresonat.cat


Organisatie:Òmnium

ANC